Droom Groot met... Anton Binnenmars

Dit is het eerste interview in de reeks ‘Droom Groot‘. Een serie interviews (live in Café de Liefde), waarin we mensen de hemd van het lijf vragen. En daar vervolgens verslag van doen. Mede mogelijk gemaakt door MPeople en Harderwijkse Zaken. Het volgende live-interview is met Marijn Fidder, 7 april om 20 uur, in Café de Liefde. ‘Liefde is mijn religie‘

Anton Binnenmars (61) kennen we in Harderwijk als voorzitter van Stad als Podium. Misschien kennen we hem ook als voormalig directeur amateurvoetbal van de KNVB. Maar wie en hoe is hij nog meer? Wie is toch die man die aan de overkant van het water woont?

Anton is opgegroeid in Den Ham, als zoon van een boer die geen boer was. "Mijn moeder trouwde een boer, maar wilde geen boerin worden. Mijn vader gaf de boerderij aan zijn broertje en ging in het dorp wonen". Een keuze uit liefde, maar wel één die het leven van zijn vader zou tekenen. "Hij ging bij de gemeente in de buitendienst werken (de zogenaamde 'gemeente werken') en werd ouderling in de kerk. Hij heeft altijd in twee werelden geleefd. Als ouderling in de kerk kon hij iets betekenen, bijdragen. Maar in zijn werk werd hij altijd weg gezet als iemand die niets anders kon. Hij is alleen naar de lagere school gegaan, want hij zou boer worden. Maar dat betekende niet dat hij niets te zeggen had, niets wist." Nu zouden ze het een 'bore-out' noemen, maar toen was er geen verzamelnaam voor de stemmingswisselingen die zijn vader regelmatig had. "Periodes van zwijgen, thuis zitten. Moe zijn."

Zijn ouders zijn samen altijd gelukkig geweest. Ze 'moesten' ooit trouwen, omdat zijn moeder zwanger was van zijn oudste broer. "Mijn moeder, van huis uit niet gelovig, moest, samen met mijn vader, 'schuld belijden' voor in de kerk, voor ze mochten trouwen. Ze werd later wel gelovig, wij zijn ook altijd in de kerk en met de bijbel opgevoed."  Binnenmars heeft niet zoveel meer met het georganiseerde geloof. "Ik kan niet zoveel met zonde. Liefde, dat is mijn religie. In sport, relaties en werk. Dienend aan de ander."

Werk

Binnenmars droomde van een carrière als profvoetballer, of gitarist bij the Stones. Dat werd hem niet. Hij heeft ook nog serieus nagedacht over een baan als sportleraar, maar het idee van een klas vol ongemotiveerde leerlingen, bracht hem daar al snel weer van af. "Het werd Human Resource Management, met als specialisatie verandermanagement." Het beeld van zijn vader, die overduidelijk niet op de juiste plek zat, maar daar gevangen zat, hielp hem bij die keuze. "Iemand kunnen zien, samen de juiste plek vinden of creëren, de ander tot zijn recht laten komen, dat drijft mij in dit werk."

Zijn lange carrière in de HRM begon via Defensie in het Twenteborg Ziekenhuis, gevolgd door het Hengelose Ziekenhuis, de Hoge Burch en het Slootervaart Ziekenhuis. Daarna werkte hij bijna twintig jaar in de sportwereld, onder meer als directeur amateurvoetbal bij de KNVB en directeur sport bij de KNHS. Nu is Binnenmars, als zelfstandig organisatie adviseur opnieuw werkzaam in de zorg. Zijn vrijwilligersfuncties verhalen over zijn liefde voor vereniging, kunst en cultuur. Zo was hij bestuurslid bij Cultuurkust en is hij sinds drie jaar voorzitter van Stad als Podium. "Het belang van verenigingen hebben we van huis uit meegekregen. Mijn broer zat bij de harmonie, dus waren we als gezin 'lid'. Een andere broer schaatste, dus betaalden we als gezin mee aan het onderhoud van de ijsbaan. Ik zat op voetbal, dus waren we als gezin ook betrokken bij die club. Verenigingen zijn voor mij een samenleving in het klein. Daar leer je hoe je met elkaar om wilt gaan. Welke gevolgen er aan een actie hangen. Ook haalt het je uit je eigen kringetje. Op het veld kom je namelijk iedereen tegen."

Privé

Binnenmars trouwde op zijn vijfentwintigste, een jaar later werd hij vader. Hij was 33 toen hij ging scheiden. "De moeilijkste keuze van mijn leven." Met zijn ex-vrouw kreeg hij twee kinderen. Hij verhuisde naar een andere plaats, maar kwam elk weekend terug. Dan stond hij bij zijn zoon op het voetbalveld en bij zijn dochter in de manege. De band is "gelukkig", nog altijd goed. Zowel met zijn ex-vrouw als met zijn kinderen. Binnenmars woont de laatste vijftien jaar, met zijn vrouw, in Biddinghuizen aan het water. "Aan de overkant van Harderwijk."

Stad als Podium

Hij heeft zin in de komende jaren. Voor de cultuurliefhebber die hij is, was het in coronatijd echt de maanden 'uitzitten'. "Met Stad als Podium hebben we de laatste twee jaar natuurlijk niet kunnen laten zien wat we allemaal te bieden hebben. Nu worden er volop plannen gemaakt en kunnen we niet wachten om ons te presenteren. Voor SAP komen nu de mooie jaren!"

04 April 2022

Eerder nieuws uit cafe de liefde